HENNAHOF

INFRAROOD PANELEN VERWARMING

Gepubliceerd op: 4 februari 2023

Infrarood panelen (IR panelen) kunnen een goede keuze zijn als bijverwarming in de woonkamer en in ruimtes die je weinig gebruikt. Als hoofdverwarming zijn infraroodpanelen minder geschikt, behalve als je huis heel goed geïsoleerd is. 

Infrarood panelen werken anders dan ‘gewone’ verwarming, die de lucht in de hele ruimte verwarmt (convectieverwarming). IR-panelen zet je neer of hang je aan de muur of het plafond. Ze geven stralingswarmte af naar een bepaalde plek in de kamer (bijvoorbeeld je werktafel of de zithoek). Zit je in de stralingswarmte, dan voelt dat comfortabel, ook al is de luchttemperatuur om je heen lager. Net zoals het in de lente in de zon behaaglijk kan zijn ook al is de temperatuur nog laag. Maar als je bij het warmtepaneel wegloopt, is de warmte ook weg. Dat geldt voor bijverwarming. In een zeer goed geïsoleerde woning is volledige verwarming met infraroodpanelen mogelijk doordat infraroodpanelen ook meubels, vloer en wanden verwarmen en daarmee indirect ook de lucht.

Het duurt een paar minuten voordat het paneel stralingswarmte afgeeft. Het paneel werkt het beste als het aan het plafond hangt, dan zit er niks in de weg tussen jou en het paneel. De beste hoogte is ongeveer 2,6 meter boven de vloer. Bij meer dan 3 meter kun je hem beter lager hangen, met draadjes aan het plafond. Op de werkkamer kun je hem combineren met een klein paneel onder het bureau zodat je benen en voeten ook warm worden.

Liefst aan het plafond hangen

Aan- en uitzetten: schakelaar, thermostaat of bewegingssensor

Er zijn panelen met een simpele aan/uit-schakelaar, maar ook panelen met verschillende standen of een thermostaat die het paneel uitschakelt (of terugschakelt) als de ingestelde temperatuur is bereikt. Sommige panelen hebben zelfs een bewegingssensor die het paneel alleen inschakelt als er iemand aanwezig is.

En hoe duurzaam zijn infraroodpanelen?

Of infraroodpanelen een duurzame verwarming is, hangt af van het gebruik: als bijverwarming of als hoofdverwarming. En van hoe goed je huis is geïsoleerd.

Zithoek

Je kan een IR-paneel gebruiken als bijverwarming in de zithoek. De thermostaat van de verwarming kan dan wat lager (dat bespaart energie), maar je hebt het toch aangenaam warm door het infraroodpaneel (dat kost natuurlijk energie).

Badkamer

Met een IR-paneel kan je de badkamer snel verwarmen op de momenten dat je er bent. De gewone radiator laat je uit of zet je heel laag (bijvoorbeeld stand 1 van de thermostaatknop). En als je in de badkamer bent, zet je het IR-paneel aan. Even het infraroodpaneel gebruiken kost minder energie dan lange tijd de radiator aan laten staan. Dit werkt alleen met een IR-paneel dat snel opwarmt.

Werkkamer

Je kan een IR-paneel gebruiken om een (werk)kamer waar je even of een paar uur bent te verwarmen. Een tijdje het IR-paneel gebruiken kost minder energie dan de hele werkkamer opwarmen met de radiator. Waar het omslagpunt ligt (bij 2, 4, 6 uur, …) hangt af van jouw situatie. Ook maakt het uit of je wel of niet alleen in huis bent. Ben je alleen, dan kun je overal de verwarming laag zetten en bespaar je best veel. Ben je niet alleen, dan brandt de verwarming in de woonkamer (en misschien ook andere ruimtes) toch en is je besparing door het gebruik van het ir-paneel kleiner. Een alternatief is een slimme thermostaat waarmee je kamers apart kunt verwarmen: daarmee kun je de werkkamer alleen verwarmen als het nodig is.

Afweging: infraroodpanelen of warmtepomp?

Een warmtepomp verbruikt ongeveer 2 keer zo weinig stroom en is dus de duurzaamste keuze. Maar infraroodpanelen hebben wel een aantal andere voordelen. Zo zijn er in huis geen radiatoren nodig, en kan de stralingswarmte van de panelen al snel warm aanvoelen. Bovendien hebben ze geen onderhoud nodig. Daarnaast heb je voor de panelen geen plek nodig voor een buitenunit en maken ze geen geluid. Het comfort is wel anders met infraroodpanelen: ze verwarmen namelijk niet de hele ruimte, maar geven alleen warmte op de plek waar je zit.

Overweeg om eerst één paneel te kopen of uit te proberen. Je kan dan ervaren of je de warmte van IR-panelen prettig vindt.

Als je denkt aan verwarmen met infrarood panelen kijk dan eens op:

 www.infraroodverwarming-soest.nl    (goede recensie bewoner)

 VOORBEELDEN MET SPIEGEL:

VOORBEELD AAN PLAFOND MET LED VERLICHTING  en DESIGN PLATEN

ZIJN ER BEWONERS DIE AL PANELEN HEBBEN AANGESCHAFT?

SCHRIJF JE ERVARING NAAR ONS: bestuur@hennahof.nl

WIJ PLAATSEN DEZE RECENCIE DAN BIJ DIT ARTIKEL

Meer informatie

Volg Ons

U kunt ons via de ikoontjes beneden ook volgen op Social Media.